De CBD-sector profileert zich graag als eco-verantwoordelijk. Maar hoe milieuvriendelijk is de CBD-industrie nu echt? Dit artikel plaatst enkele kanttekeningen bij het duurzame beeld van de hennepteelt.
Hoe duurzaam is de hennepteelt werkelijk?
Op het eerste zicht lijkt de hennepteelt duurzamer dan veel andere landbouwgewassen. Hennepteelt vraagt namelijk minder pesticiden en herbiciden en weinig water. Hennep heeft ook positieve effecten op de bodemgezondheid en de CO₂-opname.
Daarnaast is hennep ook bijzonder veelzijdig. Het gewas heeft namelijk veel meer mogelijkheden dan enkel CBD-producten. Je kan de hele hennepplant gebruiken voor allerlei toepassingen. Denk maar aan textiel, bouwmaterialen (zoals hennepbeton en isolatiemateriaal), papier, en veevoer.
Als je dieper inzoomt op de hennepteelt, blijkt het plaatje iets minder rooskleurig. Voor de werkelijke duurzaamheid moet je namelijk ook rekening houden met de specifieke teelt- en verwerkingsmethoden, transportafstanden en verpakkingsmaterialen.
Van extractie tot verpakking: milieubelasting in de productieketen
De hennepteelt is in principe duurzaam. Toch is dit sterk afhankelijk van de gebruikte teeltpraktijken, en verwerkings- en transportmethoden. Wil je weten of je CBD-product daadwerkelijk duurzaam is? Dan moet je elke stap in de productieketen grondig bestuderen.
Hennep vraagt minder bemesting dan gewassen zoals katoen, maar biologische hennepteelt is uiteraard duurzamer dan hennepteelt met kunstmest. Buitenkweek is milieuvriendelijker dan binnenkweek. De indoor hennepteelt verbruikt namelijk veel energie voor de verlichting, ventilatie en klimaatbeheersing.
Sommige verwerkingsmethoden, zoals het raffineren van de hennepvezels zijn behoorlijk energie-intensief. Andere extractiemethoden maken dan weer gebruik van schadelijke oplossingsmiddelen. Ook de productielocatie speelt een belangrijke rol. Wordt de hennep lokaal geteeld? Of zitten er lange transportafstanden tussen de teeltlocatie en de verwerkingsplaats?
De verwerkte hennep moet vervolgens ook nog bij de consument geraken. Onderweg wordt het uiteindelijke CBD-product bovendien ook nog eens verpakt. Kiest de CBD-producent daarbij voor duurzame en recyclebare verpakkingsmaterialen, of zwicht hij voor een vervuilende plasticverpakking voor eenmalig gebruik?
Al deze tussenstappen vergroten je ecologische voetafdruk als eindgebruiker van CBD-producten. Dé duurzaamste oplossing is daarom biologische en lokale teelt. Bij gespecialiseerde zaken als CBD shop Nederland vind je kweeksets en biologische meststoffen voor eigen gebruik.
Greenwashing of groene daadkracht? Marketing versus realiteit
Consumenten laten zich steeds meer leiden door milieubewustzijn en duurzaamheid. Bedrijven spelen hier handig op in. Ze profileren zich openlijk als ecologisch verantwoordde merken. Toch speelt niet elk bedrijf het spelletje even eerlijk. Sommige CBD-producenten stellen zich groener voor dan ze in werkelijkheid zijn.
Wanneer bedrijven onterecht duurzame beloftes maken in hun marketing, spreken we van ‘greenwashing’. Daarom is er nood aan duidelijke regelgeving en transparantie in de CBD-industrie. Enkel met heldere en uniforme standaarden ben je als consument zeker dat je een werkelijk duurzaam CBD-product koopt.
Initiatieven voor een duurzamere CBD-industrie
Als consument kan je zelf een steentje bijdragen voor een duurzamere CBD-industrie. Wees kritisch in je aankopen. Informeer je in het beschikbare CBD-aanbod. Ga na wat hoe je CBD-product nu precies gemaakt is. Is de verkoper transparant over de herkomst van het product?
Kies voor lokale en biologisch geteelde CBD-producten van bedrijven die transparant zijn over hun duurzaamheidspraktijken. Zo steun je bedrijven die het goed menen met het milieu en help je mee aan een milieuvriendelijkere CBD-sector en hennepindustrie.