Jezelf en je persoonlijke gegevens online beschermen

Er wordt tegenwoordig steeds meer online gedaan. Of dit nu om bankieren, communiceren, winkelen of gokken bij online casino’s is zodat we die bonus voor gratis spins kunnen krijgen… Maar doordat er zoveel online wordt gedaan, lopen we ook veel meer risico dat iemand onze persoonlijke informatie steelt. Als je niet voorzichtig bent, kunnen hackers namelijk heel gemakkelijk inbreken.

Gelukkig zijn er veel manieren waarop we onszelf kunnen beschermen. Gegevens worden bijvoorbeeld bijna altijd versleuteld verstuurd, waardoor alleen de verzender en de beoogde ontvanger de inhoud kunnen zien. Maar wat kun jij zelf ook nog doen als je veilig wilt blijven?

Zorg ervoor dat je veilige wachtwoorden hebt en dat je deze regelmatig veranderd

Als je een nieuw account aanmaakt, zal je altijd een wachtwoord in moeten vullen. En hoe sterker dit wachtwoord is, hoe lastiger het wordt om dit wachtwoord te hacken. Veel websites hebben daarom ook een bepaald aantal tekens en verschillende karakters die je wachtwoord moet hebben. Bovendien is het ook verstandig om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts. Als je dit doet en hackers één van je wachtwoorden raken, krijgen ze namelijk alleen toegang tot dat ene account en niet tot al je accounts.

Gebruik een virusscanner

Als je een e-mail, app of SMS opent en op een link klikt, kunnen cybercriminelen dit gebruiken om kwaadaardige software op je telefoon of computer te installeren. Virusscanners controleren je mobiele telefoon en computer op dingen zoals virussen, malware (software met een opzettelijk kwaadaardige werking) en kwaadaardige apps. Je kunt zowel gratis als betaalde virusscanners downloaden, maar het is verstandig om er een te kiezen die vaak is gedownload.

Voer regelmatig updates uit

Als je je telefoon of laptop gebruikt, zal je vrij regelmatig een melding krijgen dat je deze opnieuw moet opstarten zodat nieuwe updates kunnen worden bijgewerkt. De meeste mensen negeren deze meldingen, omdat dit irritant is. Maar als je deze updates niet uitvoert, wordt het gemakkelijker voor hackers om malware op je apparaat te installeren of je wachtwoorden te stelen.

Back-up je bestanden

Hackers en cybercriminelen kunnen ransomware gebruiken om alle bestanden op je computer te blokkeren. Dit wordt gedaan in de hoop dat je geld betaald om weer van het virus af te komen. En veel mensen zullen dit inderdaad doen, omdat ze hun bestanden alleen op de computer hebben staan. Als je een back-up maakt met een externe harde schijf of USB-stick kun je voorkomen dat je cybercriminelen moet betalen. Zorg er wel tijd voor dat je de harde schijf of USB-stick ook weer loskoppelt als je een back-up hebt gemaakt. Als je deze niet loskoppelt, kan het virus namelijk ook in de back-up komen. Je kunt op verschillende manieren een back-up maken. Zoek op het internet naar de beste manier om dit op jouw computer te doen.

Gebruik beveiligde netwerken

Je kunt tegenwoordig overal gebruikmaken van het internet, maar je moet voorzichtig zijn met openbare netwerken. Zelfs netwerken waar een wachtwoord voor is vereist zijn niet altijd versleuteld. En dat betekent dat iedereen kan zien wat je op het internet doet. Je moet er altijd voor zorgen dat je een beveiligde verbinding gebruikt voordat je gevoelige informatie zoals wachtwoorden of creditcardgegevens invult. Je kunt dit controleren door naar de link in de browser te kijken. Als hier een grijs, vergrendeld hangsloticoon voor staat, betekent dit dat de website beveiligd is.

Klik niet direct op links of bijlagen in e-mails

Sommige links leiden naar websites die veilig lijken, maar dat niet zijn. Op deze websites kun je om inloggegevens zoals je gebruikersnaam en wachtwoord worden gevraagd. En als je deze dan invult, kunnen cybercriminelen ze gebruiken om in te loggen op jouw account. Dit geldt ook voor bijlagen. Als je deze downloadt en opent, kan een schadelijk virus op je apparaat worden geïnstalleerd.

In conclusie

Het internet klinkt misschien heel gevaarlijk, maar je kunt een aantal stappen nemen om veilig te blijven. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je kwetsbaarheid en er alles aan doet om jezelf te beveiligen. De wachtwoorden die we overal gebruiken zijn de zwakste schakel en je moet proberen deze zo sterk mogelijk te maken. Voer regelmatig updates uit, maak een back-up van je bestanden en klik niet direct op links en bijlagen als je de afzender niet kent.

Gerelateerd