Hypotheekrenteaftrek: wat is de consequentie voor jou als die versneld wordt afgebouwd?

Het is al sinds 2014 gaande: geleidelijk aan wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd. Afgelopen Prinsjesdag is alleen bekendgemaakt dat deze afbouw sneller gaat. In plaats van dat de maximale aftrek van 37% in 2042 bereikt wordt, moet dit al in 2023 bereikt worden. Maar wat is de consequentie hier eigenlijk van?

Als trotse grootgrondbezitter krijg je al vanaf 2019 steeds minder geld terug van de Belastingdienst voor het hebben van een eigen huis. Maar je wordt ook eigen gecompenseerd. Dit komt omdat het eigenwoningforfait ook wordt verlaagd. Wat bedoelen we hiermee? Dit is een soort belangrijk op je eigen huis. Doordat je een woning bezig krijg je voordeel. Dit is vaak een percentage van de WOZ-waarde. Dit staat voor Waardering Onroerende Zaken. Dit houdt in dat jouw huis een bepaalde waarde heeft zoals ‘ie staat beschreven bij de gemeente. Ook is dit de basis van de gemeentelijke belastingen en heffingen. Op 1 januari wordt altijd gekeken naar de waarde van jouw woning op basis van de geschatte marktwaarde.

Eigenwoningforfait

Ook je eigenwoningforfait gaat komende jaren dalen tot maximaal 0,45%. Dit betekent dat je dus minder geld gaat krijgen, maar je hoeft ook minder belasting te betalen voor je huis. Hierdoor kan het zijn dat je het minder gaat voelen in je portemonnee. Hoe het precies voor jou eruit komt te zien, heeft met meerdere zaken te maken. Zoals je rentetarief van de hypotheek op dit moment.

Wil jij jouw persoonlijke hypotheekrenteaftrek berekenen? Dat kan online!

Elke situatie is anders

Wat het uiteindelijk voor invloed heeft op jouw persoonlijke situatie is lastig te zeggen. We kunnen tenslotte niet in de toekomst kijken. Maar het is belangrijk dat jij jouw maandlasten wel kunt blijven betalen. Heb jij een te dure hypotheek op dit moment en is het elke maand al lastig om rond te komen? Dan is het goed om eens een hypotheekgesprek aan te vragen. Je zou eventueel je woning kunnen verkopen en een woning kunnen kopen dat meer bij jouw budget past.

Ook is het goed om te kijken wat er zou gebeuren als jij bijvoorbeeld werkloos raakt of arbeidsongeschikt. Kunnen jullie dan de hypotheek samen nog ophoesten? Als inkomen omlaaggaat, kan de impact dus groot zijn. Maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Het kan ook zijn dat het juist meevalt omdat je een lager belastingtarief gaat betalen. Toch kan het verstandig zijn om je hypotheek over te sluiten. Deze kosten zijn ook éénmalig aftrekbaar. Op dit moment krijg je nog meer kosten terug dan als je wacht tot 2023. En op dit moment is de rente ook heel erg laag. Krijg je na het overstappen meer terug? Dan kan je de boeterente wellicht wel terugverdienen.

Oversluiten van een hypotheek

Het is dus moeilijk om te zeggen wat het uiteindelijk voor jou doet. Je kan kijken naar het oversluiten van de hypotheek en kijken hoe je er financieel voorstaat ingeval van calamiteiten is altijd verstandig om te doen. Als je het zelf ingewikkeld vindt en ermee duidelijk over wilt hebben is het dus slim om een gesprek in te plannen met jouw hypotheekversterker of kiest juist voor een onafhankelijke partij.

Je kan hier jouw huidige of nieuwe maandelijkse hypotheeklasten berekenen.

Gerelateerd