De kinderen hebben op de muur getekend, wat nu?

Als ouder kan het frustrerend en zelfs hartverscheurend zijn om te ontdekken dat je kinderen op de muur hebben getekend. Je voelt misschien woede, verdriet en zelfs onmacht, vooral als de tekeningen niet zomaar met een doek kunnen worden weggeveegd. Maar voordat je in paniek raakt, zijn er verschillende manieren om deze situatie aan te pakken en ervoor te zorgen dat het niet opnieuw gebeurt.

Begrijp waarom kinderen op de muur tekenen

Voordat je meteen boos wordt op je kinderen, is het belangrijk om te begrijpen waarom ze op de muur hebben getekend. Het is normaal voor kinderen om te willen tekenen en te experimenteren met hun creativiteit. Soms kunnen ze gewoon niet de juiste plek vinden om hun tekeningen te maken, en de muur lijkt dan een logische keuze. Ook kan het een manier zijn om aandacht te vragen of om te communiceren dat ze zich vervelen.

Blijf kalm en rustig

Hoewel het begrijpelijk is dat je gefrustreerd bent, is het belangrijk om rustig en kalm te blijven. Schreeuwen en schelden zal je kinderen alleen maar meer verontrusten en hen niet leren waarom het niet acceptabel is om op de muur te tekenen. Zorg ervoor dat je op een rustige manier met ze praat en hen uitlegt waarom het niet goed is om op de muur te tekenen.

Toon begrip en geef alternatieven

Probeer te laten zien dat je begrip hebt voor de creativiteit van je kinderen, maar leg hen ook uit dat de muur geen geschikte plek is om tekeningen te maken. Geef hen alternatieven, zoals papier, een tekenboek of een krijtbord. Laat hen weten dat ze welkom zijn om te tekenen, maar dat ze dat op de juiste plek moeten doen.

Maak het samen schoon

Het kan voor kinderen moeilijk zijn om de gevolgen van hun daden te begrijpen. Door samen met hen de muur schoon te maken, leren ze dat hun daden consequenties hebben. Het kan ook helpen om hun verantwoordelijkheidsgevoel te vergroten. Voor de toekomst kun je wellicht afwasbaar behang overwegen, maar goed daar heb je nu eerst niks aan.

Gerelateerd