Drink je graag witte wijn? Grote kans dat je de fles opent en een glaasje inschenkt. Dit is op zich prima, maar je kunt er zo niet optimaal van genieten. Witte wijn komt namelijk het beste tot zijn recht als je het op de juiste manier serveert. Maar wat is de juiste manier? Je ontdekt het in deze tekst. Van bewaren tot inschenken, we staan stil bij de belangrijkste zaken!
Witte wijn bewaren
Bij serveren denken veel mensen direct aan inschenken, maar het begint met het bewaren. Heb je een fles Verdejo gekocht? Bewaar deze dan het liefst op een koele en donkere plek. Je denkt waarschijnlijk al snel aan de koelkast, maar deze is vaak te koud. De ideale bewaartemperatuur voor witte wijn ligt namelijk tussen de 6 en 12 graden. Een wijnkelder of wijnklimaatkast is dan ook en betere plek. Heb je geen van beide? Bewaar witte wijn dan in de koelkast.
Als het om een fles met kurk gaat, is het verstandig om hem liggend te bewaren. Je voorkomt zo dat de kurk uitdroogt, want de wijn houdt deze vochtig. Hierdoor komt er geen zuurstof bij de wijn. Flessen met een schroefdop kun je overigens prima staand bewaren.
De juiste serveertemperatuur
Voordat je witte wijn inschenkt, moet je ook weten wat de juist serveertemperatuur is. Voor zoete witte wijn ligt deze rond de 7 graden, voor lichte witte wijnen rond de 9 graden en voor complexe wijnen rond de 11 graden. Als je de wijn te koud of te warm serveert, gaat dit ten koste van de smaak. Bewaar je een fles Sauvignon Blanc in de koelkast? Haal deze er dan ongeveer 30 minuten voor het serveren uit, zodat hij de ideale serveertemperatuur kan bereiken.
Open de fles
Heeft de witte wijn de ideale serveertemperatuur bereikt? Dan is het tijd om de fles te openen. Als het om een fles met schroefdop gaat, draai je hem met je hand open. Als de fles een kurk heeft, heb je een kurkentrekker nodig. Plaat hem in het midden van de kurk en draai hem rustig in de fles. Pas op dat de kurk niet breekt, want dan kunnen er stukjes in de wijn komen.
Kies het juiste wijnglas
Schenk de wijn niet direct in zodra de fles open is, maar pak eerst een geschikt glas voor witte wijn. Een tulpvormig glas heeft de voorkeur. Deze heeft een smalle bovenkant, waardoor de aroma’s niet verloren gaan. Schenk het glas voor ongeveer een derde vol. Je kunt er dan nog mee walsen zonder dat er wijn overheen gaat.
Schenk de wijn in
Heb je geschikte glazen gevonden? Dan wordt het tijd om de witte wijn in te schenken. Hiervoor kun je de fles het beste aan de onderkant vastpakken. Kantel hem vervolgens rustig en schenk het glas voor ongeveer een derde vol. Stop niet abrupt met schenken als er genoeg in het glas zit, maar draai de fles lichtjes. Op deze manier voorkom je dat er druppels uit de fles vallen.